V okviru dogodkov ob dnevu žena, ki smo ga praznovali 8. marca, je družba Bisnote izvedla raziskavo, ki analizira vpliv žensk na gospodarstvo. V raziskavo, ki so jo poimenovali BIWI Indeks 2018 je bilo vključenih enajst držav, poleg Slovenije so v analizo vključili še Avstrijo, Hrvaško, Češko, Madžarsko, Poljsko, Srbijo, Slovaško in Švico.

BIWI indeks je bil izračunan na osnovi deleža števila podjetij, katerih lastništvo je žensko, glede na celotno število podjetij. Dobljeno osnovo so avtorji raziskave nato pomnožili z naslednjimi opazovanimi parametri: obsegom poslovanja ženskih podjetij,  številom zaposlenih, prihodkih teh podjetij glede na skupne prihodke in deležem dobička glede na skupni dobiček v gospodarstvu.

Analiza vseh pridobljenih podatkov je pokazala, da imajo največji vpliv na gospodarstvo Slovenke, katerih BIWI indeks je znašal 127, 6. Za Slovenkami so se uvrstile Madžarke z BIWI indeksom 124, Avstrijke (BIWI indaeks 106, 6) in Nemke (BIWI indeks 106). Na dnu lestvice so države kjer imajo na gospodarstvo ženske analizirano najmanjši vpliv: Čehinjam z indeksom 71, 9 sledijo Švicarke z BIWI indeksom 78, 1.

Ob tem so zanimivi še drugi izsledki raziskave, ki kažejo, da imajo tista slovenska podjetja, katerih lastnice so ženske, obenem tudi največji delež prihodkov in dobička glede na celotno gospodarstvo. Ta podjetja tudi za 9 odstotkov presegajo povprečje poslovanja slovenskega gospodarstva.


Povzeto po: DNEVNIK, BIWI INDEX EUROPE 2018

Leave a Comment