Na Inštitutu za proučevanje enakosti spolov se zavedamo, da je enakost spolov v politii nujna in temeljna podlaga za delovanje demokracije kot takšne: le z raznolikimi predstavniki in predstavnicami lahko zagotovimo učinkovito sprejemanje odločitev v imenu vsakega posameznega segmenta družbe. Zato smo na Inštitutu predvolilni čas posvetili pisanju neodvisne publikacije z željo, da se enakosti spolov končno prične namenjati več prostora na političnem parketu.

 

Iz uvodnika:

“Raziskava o enakosti spolov v politiki Enakost spolov na slovenskem političnem parketu je prva svoje vrste v Sloveniji. Sestoji iz analize prepričanj in percepcij o enakosti spolov s strani političnih strank, analize njihovih programov skozi prizmo enakosti spolov ter analize manifestacije slednjih skozi obnašanje predstavnikov in predstavnic tekom predvolilne kampanje na soočenjih. Dodana je tudi krajša analiza spremljanja medijev in njihovega poročanja v predvolilni kampanji o aspektih enakosti spolov.”

 

 

Namen raziskave je predvsem opozoriti na stopnjo nevidnosti aspektov enakosti spolov v političnem prostoru. Prav tako naj del analize prepričanj in percepcij o enakosti spolov s strani političnih strank služi kot seznam zavez, ki so jih te podale z ozirom na nov mandat.

 

 

Pri tem se želimo za sodelovanje zahvaliti prof. dr. Milici Antić Gaber ter prof. dr. Mojci Pajnik, ki sta k publikaciji prispevali strokovno znanje.

 

 

Raziskava je brezplačno dostopna.


 

Enakost spolov na slovenskem političnem parketu
Volitve 2018: raziskava o enakosti spolov v politiki

Urednica: Kaja Primorac
Avtorji: Kaja Primorac, Milica Antić Gaber, Mojca Pajnik, Nina Pejič, Ana Pavlič, Tjaša Božič, Elizabeta Korenčan, Livija Marko-Wieser
Oblikovanje: © Beeldwerk Media, 2018, design by Kristof Clerx, info@beeldwerkmedia.be; Nina Pejič s.p.
Avtorske pravice pridržane, po delih in v celoti: © Kaja Primorac, Milica Antić Gaber, Mojca Pajnik, Nina Pejič, Ana Pavlič, Tjaša Božič, Elizabeta Korenčan, Livija Marko-Wieser