Svetovni gospodarski forum (Word Economic Forum – WEF) v svojem poročilu opozarja, da se bo vrzel med ženskami in moškimi pri trenutni hitrosti zapolnila šele čez sto let.

V svojem poročilu so 144 držav razvrstili glede na gospodarske priložnosti, izobrazbo, politično udeležbo ter zdravstvo. Enakost med spoloma je po teh podatkih zaenkrat bolj dosegljiva na področju zdravja in izobrazbe – bolj pa je problematična na področju gospodarskih priložnosti in političnega udejstvovanja žensk. Analiza kaže, da so na slednjem področju nazadovale ZDA, ki imajo najnižjo stopnjo političnega opolnomočenja žensk v zadnjem desetletju in se uvrščajo šele na 96. mesto. V Trumpovi administraciji ženske zasedajo 27 odstotkov političnih funkcij.

Rezultati kažejo, da imajo ženske na voljo 68 odstotkov možnosti in priložnosti v primerjavi z moškimi, kar je le za odtenek manj kot v letu 2016. V nasprotju z lani, ko je WEF napovedala, da bodo ženske potrebovale 83 let za premostitev vrzeli, letos WEF napoveduje, da bo za to potrebno polno stoletje.

Na vrhu lestvice enakosti in enakopravnosti kraljujejo skandinavske države, na čelu z Islandijo, kjer so razhajanja med spoloma 12-odstotna. Na četrtem mestu je Ruanda, z 18 odstotnim razhajanjem; Ruanda je država, ki se ponaša z najvišjim deležem žensk v parlamentu na svetu. Na zadnje mesto se je uvrstil Jemen, s kar 52-odstotno vrzeljo med priložnostmi za ženske ter moške.

Slovenija je zasedla 7. mesto na lestvici – najvišje na lestvici je na področju razlik v plačah med spoloma. Slovenke v povprečju zaslužijo 80,5 odstotka moške plače. Poročilo razdela tudi razloge za plačne razlike: ne gre le za razlike v plačilnih zneskih med spoloma, temveč tudi za večjo verjetnost, da bodo ženske opravljale neplačana dela ali imele polovični delovni čas. Hkrati več žensk dela v manj plačanih poklicih, ženske pa imajo tudi manj možnosti za pridobitev visokih položajev v podjetjih.

 


Povzeto po: RTV SLO