Carrie Grace, ki je več kot 30 let delala BBC, nazadnje kot urednica za Kitajsko, je enega glavnih medijev v Združenem kraljestvu obtožila, da »krši zakon o enakopravnosti in se upira pritiskom za pošten in transparenten plačni sistem.« Zahteva, da BBC spoštuje zakon iz leta 2010, na podlagi katerega morajo ženske in moški v Združenem kraljestvu za enako delo prejeti enako plačilo.  

Njeni očitki se nanašajo na lansko razkritje, da BBC moškim voditeljem plača petkrat več kot najbolje plačanim voditeljicam. Odkar je ta novica prišla na dan v juliju 2017, je vodstvo BBC napovedalo, da bo razlike v plačah odpravilo do leta 2020. Poleg tega –  zanjo je to pomenilo, da sta moška mednarodna urednika prejemala najmanj 50 odstotkov več kot ona in druga ženska na tem položaju –  Carrie Grace med razlogi za odpoved navaja dejstvo, da ji je BBC po julijskem škandalu ponudil povišanje plače, ki pa še vedno ni bila enaka tej njenih moških kolegov.  

Vztrajajoč da mora BBC priznati problem znotraj svoje organizacije in uvesti enakopraven in transparentni plačni sistem, je urednica odstopila od svojega položaja v Pekingu in se vrnila na svoje nekdanje mesto znotraj televizijskega uredništva na BBC. 

Več o Carrie Grace in plačni neenakosti v BBC si lahko preberete v njenem odprtem pismu ali v članku na spletni strani RTV Slovenija.. 


Povzeto po: RTV SLO