Minevata dva meseca odkar je Klub parlamentark, v sodelovanju z Inštitutom za proučevanje enakosti spolov, organiziral projekt z naslovom Dan s poslanko. V sklopu slednjega je bilo 15 dekletom omogočena edinstvena izkušnja, saj so se imele priložnost za en dan pridružiti eni izmed poslank v Državnem zboru pri njenem delu in na ta način spoznati delovanje slednega ter dobiti uvid v tamkaj že vzpostavljene sisteme in razmerja moči.

 

Danes, v sklopu tematskih objav na temo enakosti spolov v politiki, objavljamo prispevek Vike Breznik, ki se je tekom projekta pridružila eni izmed poslank. Za sodelovanje pri projektu se je odločila, ker jo zanima, kako se poslanke spopadajo s svojim delom. Ker študira mednarodne odnose, razume potek ključnih procesov, ki urejajo politične odnose in spreminjanje idej v pisane zakone. Tako je imela priložnost del zakonodajnega postopka spremljati tudi v živo in ne zgolj skozi teoretske osnove v literaturi.

 

Vika nam je o svoji izkušnji zaupala naslednje:

 

Vir: Državni zbor

»Moja izkušnja je bila s poslanko Vesno Vervega, članico stranke SMC. V dnevu, ki sem ga preživela z njo sem spoznala veliko novih pogledov na državni zbor in o delu v njem. Izkušnja se mi je zdela zelo zanimiva, saj sem kot spremljevalka poslanke opazovala celoten proces dela v državnem zboru, hkrati pa sem bila priča tudi redki priložnosti in doživela obisk predsednika države, Boruta Pahorja v državnem zboru. zdi se mi pomembno, da kot mladi in aktivni v družbi detajlno vidimo potek dela v državnem zboru in si o njem naredimo svojo predstavo, ne samo takšno kot jo dobimo iz medijev. Podrobno sem si ogledala notranjost državnega zbora, obiskala Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kjer je seja po besedah poslancev potekala izredno hitro in brez zapletov, kar ni stalna praksa. Kasneje sva v pisarnah obiskali strokovne sodelavce, ki so poslancem v veliko pomoč pri delu in so velikokrat nepogrešljivi del njihovega odločanja. Ob raziskovanju državnega zbora sva srečali predsednika odbora za zadeve Evropske Unije, ki naju je povabil na pogovor v njegovo pisarno, kjer smo si izmenjali mnenja o aktualnih dogodkih, poslanca pa sta mi zaupala svoje izkušnje z mednarodnim sodelovanjem Slovenije v mednarodni skupnosti in njuno vpletenost v ta proces. Ob koncu dneva nas je v svoji pisarni pogostila tudi vodja poslanske skupine SMC, ki je z nami delila osebne izkušnje o vstopu v politiko in nam podala nekaj napotkov za nadaljnje življenje ter nas spodbudila k raziskovanju in kritičnemu razmišljanju o dogodkih v tako slovenski kot mednarodni družbi. Projekt Dan s poslanko se mi zdi lepa priložnost ne samo za študentke, ki že imamo nekaj znanja s področja političnih odnosov, temveč tudi za vse druge, ki lahko spoznajo kako poteka delo, kaj se dogaja v državnem zboru in kdo vse stoji za odločitvami, ki jih državni zbor sprejema. Vsekakor bi rekla, da mi je osebno bilo najljubše, da smo z različnimi zaposlenimi v državnem zboru lahko navezali osebni stik, jih spraševali o njihovem delu in življenju ter med seboj delili izkušnje, poglede in mišljenja.«

 

Naslednje leto si bo Inštitut za proučevanje enakosti spolov prizadeval za celostni mentorski program, ki bo ženskam omogočal udejstvovanje v tradicionalno moških poklicih ter moškim udejstvovanje v feminiziranih poklicih. Tovrstne neprecenljive izkušnje si želimo namreč ponuditi čim večji množici posameznikov in posameznic. Pomanjkanje predstavnikov oziroma predstavnic posameznega spola v določenih profesijah ima lahko namreč usodne posledice za širšo družbo in njeno dobrobit.

 

Več o projektu Dan s poslanko lahko preberete na tej povezavi.