Izvedba dveh delavnic z naslovom “Cilji trajnostnega razvoja – enakost spolov” na II. gimnaziji Maribor

 

V četrtek, 16. maja sta naša strokovna sodelavca Faris Kočan in Ana Pavlič v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalnonosilec katerega je SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, izvedla dve delavnici z dijaki in dijakinjami II. gimnazije Maribor. Osrednja tematika izvedenih delavnic so bili cilji trajnostnega razvoja, med katerimi pa smo posebno pozornost namenili osvetlitvi pomena doseganja cilja enakosti spolov.

 

V prvem delu delavnice so je bil udeležencem in udeleženkam predstavljen koncept prostora, v katerem živimo, in sicer skozi okoljsko, gospodarsko in ekonomsko prizmo. To je služilo kot uvod v predstavitev trajnostnega razvoja in evolucije slednjega v mednarodni skupnosti – od različnih prizadevanj za trajnostni razvoj v prejšnjem stoletju, milenijskih ciljev in nenazadnje ciljev trajnostnega razvoja. Poleg treh dimenzij, ki neposredno zaznamujejo tudi same cilje trajnostnega razvoja, je bil v okviru delavnice jasno poudarjen tudi vidik pomena človekovih pravic pri trajnostnem razvoju. 

 

V drugem delu delavnice so dijaki in dijakinje s pomočjo interaktivne aktivnosti sami prišli do pomembnega zaključka o soodvisnosti vseh ciljev trajnostnega razvoja in s tem tudi o potrebi celostnega uresničevanja ciljev s strani vseh držav sveta.

 

Za sodelovanje se zahvaljujemo SLOGI, platformi NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč ter dijakom in dijakinjam prvih letnikov II. gimnazije Maribor.